top of page

פסיכולוגיה טרנספרסונלית: COEX systems

המושג "מערכת חוויות טעונות" (COEX=System of Condensed Experience) מאת הפסיכיאטר סטניסלב גרוף מתאר אסופה של זיכרונות טעונים רגשית מתקופות שונות בחיי האדם, הדומים זה לזה באיכות הרגש או התחושה הפיזית המאפיינת אותם. במילים אחרות, ה-COEX הינו סט של חוויות הקשורות והמאורגנות סביב מרכז רגשי משמעותי. גרוף האמין כי מבנה האישיות שלנו כולל בדרך כלל מספר רב של חוויות טעונות, הנבדלות בין אדם לאדם באופי, המספר הכולל, היקפן ועוצמתן.


לפי התאוריה, לכולנו מספר "חוויות טעונות" (COEXs) אשר לכל אחד מהן "בסיס נושאי" הבא לידי ביטוי בווריאציות שונות. אופי הנושא המרכזי משתנה במידה ניכרת מחוויה טעונה אחת למשניה. השכבות של מערכת מסוימת יכולות, למשל, להכיל את כל הזיכרונות העיקריים של אירועים משפילים או מבישים שפגעו בהערכה העצמית של האדם. COEX אחר יבטא לדוגמא חוויה טעונה של חרדה שחווה האדם במצבים מבעיתים או מטלטלים, ואחר יכיל רגשות קלסטרופוביים ומחניקים המתעוררים בנסיבות מעיקות ומגבילות. חוויות טעונות נפוצות נוספות כוללות חוויות של בגידה, דחייה, כישלון, אשמה וזיכרונות של מפגשים עם מצבים המסכנים את שלמות הגוף. חשוב לציין כי חוויות טעונות לא מוגבלות לרגשות שליליים בלבד. האם חוויה תיחשב לטעונה או לא תלויה בעוצמת הרגש, מאפייניו ומידת החזרתיות שבו.


לפי גרוף, ה"שורש" של מערכת ה-COEX נוצר כאשר חוויה עוצמתית וטעונה רגשית מוטבעת במבני מערכת העצבים המרכזית. חוויות דומות, המזכירות את חווית השורש, "יתויקו" תחת הקטגוריה העצבית של החוויה המקורית, ויגררו סימפטומים תואמים. למערכת COEX חזקה תהיה חווית שורש משמעותית בנוסף לחוויות דומות רבות אליהן נחשף האדם לאחריהן. למערכות חלשות יותר עשוי להיות שורש חזק, אך מעט חוויות חזרתיות.


בהקשר הטיפולי, הגישה של גרוף לריפוי ה-COEXs מבוססת על האמונה שנגישות ועיבוד של מערכת החוויה הטעונה יכולים להוביל לריפוי וטרנספורמציה.  הטיפול הנתמך בחומרים פסיכדלים, וטיפולים נוספים הכוללים כניסה למצבי תודעה שונים ("נשימה הולוטרופית" למשל), מעניקות למטופל נגישות לאותן חוויות בסיס. לדוגמה, אדם שחווה אירוע טראומטי בילדותו עשוי לפתח COEX שמתבטא בהתנהגויות חרדתיות ולהימנעות בבגרותו. על ידי גישה ל-COEX בעזרת השימוש בחומרים פסיכדליים או נשימה הולטרופית, יכולים המטופל והמטפל לעבד את חוויות הבסיס, לגבש  תובנה אודות שורש החרדה ולפתח אסטרטגיות התמודדות חדשות.



Yensen, R., & Dryer, D. (1996). The consciousness research of Stanislav Grof. Textbook of transpersonal psychiatry and psychology, 75-84.‏

Comments


bottom of page