"הכנסייה הילידית אמריקאית”, הידועה גם בשם "פיוטיזם" (Peyotism), היא דת סינקרטית (כלומר, דת המשלבת בין תכנים ויסודות מעולמות תוכן ואמונה שונים) בה שלובים מסורות ילידיות מסורתיות יחד עם אלמנטים מעולם הנצרות. מדובר בדת מונותאיסטית המאמינה בקיומה של "הרוח הגדולה" (The great Spirit) הרואה בה את כוח הבריאה. הכנסייה מקדשת את השימוש בפיוטה, קקטוס הגדל במרכז ודרום אמריקה, בו מסקלין מהווה את הרכיב הפעיל. חברי הדת מאמינים כי דרך השימוש בפיוטה מתקיים מפגש בין "הרוח הגדולה" למאמיניה.
מקור הכנסייה בשטחה של מדינת אוקלהומה, וניצניה מתוארכים לשלהי המאה ה-19. כיום, זוהי הדת הילידית אמריקאית הנפוצה ביותר בארצות הברית, קנדה ומקסיקו, וכוללת מעל ל-300,000 מאמינים. רבים רואים בה את התוצר של ניסיונות המסיונריים האירופאים להשתית את הנצרות בליבם של התושבים המקומיים, ניסיונות אשר הצליחו רק במידה חלקית.
לכנסייה שני זרמים עיקריים: " חצי הירח" (Half-Moon way) ו"אש צולבת" (Cross-fire way). האחרונה מעניקה מקום מרכזי לתנ"ך, מנהג הטבילה ונוכחות איש דת עת עריכת הטקסים. לעומתם, בדרך חצי הירח, ממעטים להנכיח את התנ"ך, אין חובת יישום טבילה, ואנשי דת בעלי אוריינטציה נוצרית אינם נוכחים במרבית מהטקסים. קיימים גם הבדלים בשדה המסורות הילידיות בנושאים שונים דוגמת השימוש בצמחי מרפא, באש וברכיבים נוספים.
הכנסייה רואה בחולי נפשי או גופני כתוצאה של חוסר איזון באדם. קקטוס הפיוטה נועד להחזרת האיזון האישי, אך גם עבור שמירת האיזון ברובד החברתי והקהילתי (בהתאם לכך, חברי כנסייה רבים רואים במסקלין כבטוח לשימושם של ילדים ונשים בהריון, יישום לו אין בסיס מדעי נכון לשלב זה). הטקסים מתקיימים בדרך כלל בטיפי (אוהל דמוי חרוט) ומנוהלים על ידיי כומר או אנשי דת בעלי אוריינטציה מסורתית יותר (מכונים "אנשי דרכים") זאת בהתאם לזרם הכנסייתי הרלוונטי. האש, אלמנט מרכזי ביותר בהליך הטקסי, מנוהלת ומתוחזקת על ידי משתתף ספציפי האמון על התפקיד. נעשה שימוש במגוון רחב של חפצים נוספים בעלי ממד טקסי הכוללים כלי נגינה, תכשיטים בעלי נופך ריטואלי וכלים נוספים.
מבחינה חוקית, הכנסייה התמודדה עם מספר קשיים לשימוש בפיוטה כתוצאה מהתערבות הולכת וגוברת של הממשל בפיקוח חומרים אסורים. חוק חופש הדת הילידי-אמריקאי משנת 1978, שנקרא גם חוק "חופש הדתות הילידי" (AIRFA), הועבר כדי לספק הגנה משפטית מיוחדת לשימוש של הכנסייה בפיוטה על אף שמסקלין נחשב לחומר האסור לשימוש והפצה.
Maroukis, T. C. (2012). The peyote road: Religious freedom and the Native American Church (Vol. 265). University of Oklahoma Press.
Jones, P. N. (2007). The Native American Church, peyote, and health: Expanding consciousness for healing purposes. Contemporary Justice Review, 10(4), 411-425.
Comments