שיח הגדל בעיקר באזורי קו המשווה, אשר מקליפתו ניתן למצות את החומר הפסיכואקטיבי איבוגאין (Ibogaine). במרכז אפריקה, בעיקר בשטח בו נפגשות המדינות קונגו, גבון וקמרון, לאיבוגה מקום מרכזי בעולם המסורות והתרבויות של שבטים שונים, אשר הבולט ביניהם הוא שבט ה"בוויטי" (Bwiti), המגדל צמח זה בכמויות גדולות למטרות טקסיות, קהילתיות ורפואיות.
לאור המחקר המצומצם יחסית, קשה לאפיין את אופי החוויה תחת האיבוגאין באופן ממצא. יש המדווחים על התגלות רוחנית ומיסטית, הצפה של אושר ואיחוד עם היקום, בעוד דיווחים רבים אחרים מתארים חוויה פסיכדלית קשה, עוצמתית, אינטנסיבית ודיסוציאטיבית במהותה. לשימוש באיבוגה גם השפעות קרדיולוגיות מסכנות חיים לעיתים, הכוללות לרוב עלייה בלחץ דם ושינויים בקצב הלב. תופעות לוואי אלו מחייבות את העוסקים במחקר החומר לניטור והשגחה צמודים של קרדיולוג, ולרוב משמשים בעירוי מגנזיום הניתן יחד עם האיבוגאין.
הגיוון בדיווחים נובע כנראה מהעובדה כי דרכי ההשפעה הנוירוביולוגית של האיבוגאין מסועפות ומורכבות. בניגוד לחומרים פסיכדליים קלאסיים (ראו ערך נפרד), האיבוגאין פועל לא רק על קולטני סרוטונין, אלא גם על קולטני NMDA, דופמין ואצטילכולין. בנוסף, לאיבוגאין השפעה מעוררת גם על קולטני קאפה (Kappa-opioid receptors), להם תפקיד חשוב בתהליכי התמכרויות שונים, בעיקר לחומרים אופיואידים (חומרים המפחיתים תחושת כאב על ידי דיכוי פעילות מערכת העצבים המרכזית).
בשנים האחרונות גדלה ההתעניינות המחקרית ביכולותיו של האיבוגה לסייע בטיפול בהתמכרויות, ועולות עדויות כי ייתכן ולחומר גם השפעה מטיבה על תסמיני דיכאון וחרדה. כפי שהוזכר למעלה, המחקר באיבוגה מחייב מעקב רפואי צמוד לאור הסיכון הקרדיולוגי.
מקורות
Köck, P., Froelich, K., Walter, M., Lang, U., & Dürsteler, K. M. (2022). A systematic literature review of clinical trials and therapeutic applications of ibogaine. Journal of Substance Abuse Treatment, 138, 108717.
Comments