סופר, משורר ופילוסוף בריטי. כתב גם מחזאות, יומני מסע ומסות, והיה מועמד לפרס נובל לספרות פעמים רבות. בהקשר העיסוק בחומרים פסיכדליים, האקסלי נחשב לאחד מאבות החקירה המערבית-אינטלקטואלית הבולטים ביותר. נולד בעיירה גולדמינג בדרום אנגליה, אך את מרבית עבודתו השלים בארה"ב. רבים רואים בו כחוקר מיסטיקה, אשר עסק רבות בתורות המזרח אך גם במכנה המשותף שבין אלו לתאולוגיות ופילוסופיות נוספות מרחבי העולם (אסכולה המכונה "אוניברסליזם"). העיסוק במכנה המשותף בא לידי ביטוי בספרו המפורסם "The Perennial Philosophy".
קשה להפריד את העיסוק של האקסלי בחומרים משני תודעה בנפרד ממערכת היחסים של האחרון עם הפסיכיאטר ד"ר האמפרי אוסמונד (ראו ערך נפרד). השניים הרבו להתכתב בנושא, ולבסוף הסכימו כי האקסלי יתנסה בסם המסקלין בהשגחתו של הצמודה של אוסמונד. התנסות זו הובילה לבסוף לפרסום הספר "דלתות התודעה" בשנת 1954 ולמסת ההמשך "עדן ושאול". שתי היצירות יצאו מאז לאור כספר אחד, אשר שמו לקוח כהשראה מספרו של ויליאם בלייק משנת 1793 "נישואי גן עדן וגיהנום" אשר במרכזו "התפיסה המוגבלת" של האנושות את המציאות שמסביבה.
הספר מציג את ההנחה כי לחומרים פסיכדליים משני תודעה היכולת להנחות את האדם אל עבר תובנות מיסטיות ולהתעלות מעל "העצמי" אותן ראה האקסלי כדחף אוניברסלי חוצה זמנים ותרבויות. בנוסף, הוא מעניק חיזוק לתאוריות קודמות בדבר תפקידו המרכזי של המוח, לא "כמייצר תפיסה" אלא כ"מווסת תפיסה" (ראו מושג "שסתום התפיסה"). בהינתן חומרים פסיכדליים, האדם עד לחוויית “Mind at Large”, כלומר, לתפיסת מציאות ללא אותו "שסתום מוחי" המעניק לנו בשגרה תפיסה מצומצמת אודות החשוב מבחינה הישרדותית בלבד. האקסלי האמין כי החשיפה ל”Mind at Large” יתרונות פוטנציאליים גדולים למדע, אמנות ודת.
הספר עורר תגובות עוצמתיות בדבר מקומם של חומרים משני תודעה ככלי עזר מנחים אל עבר תובנות מיסטיות. בעוד שרבים מצאו את הטיעון משכנע, אחרים, כולל הסופר הגרמני תומס מאן, הנזיר הוודנטי סוואמי פרבהבננדה, הפילוסוף היהודי מרטין בובר והחוקר המזרחי רוברט צ'ארלס זאהנר, טענו כי ההשפעות של מסקלין הן סובייקטיביות ואין לבלבל אותן עם חוויות מסטיות-דתית אובייקטיביות. הדהודים של מחלוקת זו קיימים עד עצם היום הזה, בין אלו הרואים את הדרך להתפתחות עצמית כמחייבת תרגול יומיומי ללא חומרים משני תודעה, לאלו הרואים בהם כלי עזר לגיטימיים למען התפתחות וצמיחה פסיכולוגית ורוחנית.
בשנת 1960 אובחן האקסלי כחולה בסרטן הפה ובמשך שלוש השנים הבאות בריאותו התדרדרה משמעותית. ביום מותו, בביתו על ערש דווי, ביקש האקסלי מאשתו בפתק "100 מיקרוגרם של LSD בהזרקה לשריר". זה היה הטריפ האחרון של אלדוס האקסלי אשר נפטר ב-22 בנובמבר 1963.
Huxley, A. (2010). The doors of perception: And heaven and hell. Random House.
Comentarios