טיפול במסגרתו מקבל המטופל מנה קטנה עד בינונית של חומר פסיכדלי (לרוב מהמשפחה הקלאסית) זאת על מנת לקיים שיח אודות המתרחש בנפשו של המטופל תוך כדי ההשפעה הפסיכדלית. המטפלים בסגנון זה מאמינים שהחומר הפסיכדלי מאפשר שינויים בגמישותם של הגנות נפשיות, בתפיסת העצמי, יחסם של המטופלים לעולם ואת סלילת הדרך למידע מודחק או מוכחש הנמצא בתת מודע. במצב זה, השיח הטיפולי שואף לנצל את חלון ההזדמנויות בו התודעה גמישה ומאפשרת עיבוד חומרים שאינם נגישים תחת "מצב תודעתי רגיל". רונלד א. סאנדיסון טבע את הביטוי "פסיכוליטי" המתורגם ל"מגמיש נפש", זאת לאור המחשבה שבכוחם של החומרים לרכך קונפליקטים פנימיים ובכך לקדם שיח פנימי עמוק.
קיימים סגנונות שונים של טיפול פסיכוליטי. אחד מהם הוא הטיפול הקבוצתי. בולטת במיוחד הפסיכותרפיסטית פרדריקה מקל פישר (Friedericke Meckel Fisher) אשר שילבה בטיפול הקבוצתי אלמנטים נוספים הכוללים עיבוד דרך הגוף, שימוש במוזיקה מעוררת ושילוב בקונסטלציה משפחתית ( גישת טיפול ממוקדת וקצרת טווח המבוססת על חשיבות מערכת היחסים המשפחתית של המתמודדים, העברה בין דורית והשפעתה על מערכות שונות בחייהם).
המחקר המודרני ממעט לבחון טיפול מסוג זה. לדעת רבים, הסיבה נעוצה בשילוב שבין העלות הגבוהה (מספר רב של מפגשים לעומת הטיפול הפסיכדלי לדוגמא) לבין ירידת הפופולאריות שבטיפול האנליטי/פסיכודינאמי.
מקורות
Passie, T., Guss, J., & Krähenmann, R. (2022). Lower-dose psycholytic therapy–a neglected approach. Frontiers in Psychiatry, 13, 1020505.
Gasser, P. (2022). Psychedelic group therapy. In Disruptive psychopharmacology (pp. 23-34). Cham: Springer International Publishing.
Buchborn, T., Kettner, H. S., Kärtner, L., & Meinhardt, M. W. (2023). The ego in psychedelic drug action–ego defenses, ego boundaries, and the therapeutic role of regression. Frontiers in Neuroscience, 17, 1232459.
Comments