חוויות סף-מוות, (או NDE's), הן אוסף אירועים עליהם מדווחים אנשים אשר הוגדרו כשורדי מצב של "מוות קליני". בחלק גדול מהמקרים, אותם אנשים מגדירים אירועים אלו כעמוקים ביותר, בעלי כוח לעצב מחדש את מערכי התפיסות והאמונות הבסיסיים (חלקם מגדירים אותן כבעלות ממד מיסטי, במסגרתן התודעה "מתנתקת" מכבלים האוחזים בה תחת התנאים היומיומיים). הם מאופיינים בדרך כלל על ידי תחושות של ריחוף "חוץ גופיות", על ידי תנועה אל עבר אור בהיר, כמו גם על ידי מפגשים עם קרובי משפחה אשר אינם בין החיים. דיווחים מסוג זה נפוצים בתרבויות וחברות שונות, וקיימות עדויות להתרחשותם מאז ימי קדם.
מחקרים שונים מדווחים על שכיחות לא מבוטלת של התופעה. לפיהם, 15 אחוזים מהמטופלים ביחידה לטיפול נמרץ ועד 23 אחוז מהשורדים מדום לב מספרים כי חוו מאפיינים המתיישבים עם הגדרת התופעה. חשוב לציין כי למרות שרבים תופסים חוויות אלו כחיוביות, הכוללות הפחתה מהפחד מהמוות או התעצמות של תחושת משמעות או חמלה לעצמי ולאחר, יש גם המציפים תופעות שליליות כגון חלומות מפחידים או מחשבות טורדניות/חודרניות.
בהקשר הפסיכדלי, קיימת חפיפה מסוימת בין אפיוני החוויה הפסיכדלית-מיסטית לבין זו של חווית סף מוות. הפסיכיאטר סטניסלב גרוף מעלה את האפשרות כי שתיהן מאפשרות התכנסות אל עבר מצב תודעתי שונה, דרכו נסללת הנגישות לזיכרונות מהלידה או לאירועים משמעותיים נוספים מהילדות (ואף במקרים מסוימים, לאירועים אשר התרחשו לפני הלידה עצמה). רובה של הקהילה המחקרית מתנגדת לתוקפם של זיכרונות מסוג זה, ורואות באותן דיווחים הטיות קוגניטיביות הנוצרות על ידי שינויים נוירוביולוגים המתרחשים הן בחוויות סף מוות והן באלו הפסיכדליות-מיסטיות.
מקורות
Fritz, P., Lejeune, N., Cardone, P., Gosseries, O., & Martial, C. (2024). Bridging the gap:(a) typical psychedelic and near-death experience insights. Current Opinion in Behavioral Sciences, 55, 101349.
Timmermann, C., Roseman, L., Williams, L., Erritzoe, D., Martial, C., Cassol, H., ... & Carhart-Harris, R. (2018). DMT models the near-death experience. Frontiers in psychology, 9, 395026.
Comments