top of page

טיפולים סומאטיים פסיכדליים

שם גג כולל עובר טכניקות טיפוליות רבות המציבות את החוויה הסומאטית כמפתח לשינוי רגשי. בניגוד מסוים לפסיכותרפיות האחרות, הטיפול הסומטי מדגיש במיוחד את היחס בין גוף ונפש. נקודת מבט אופיינית לטיפולים סומטיים היא כי טראומה נפשית שאינה פתורה עלולה להוביל לסימפטומים בריאותיים הן בהקשר המנטלי והן בהקשר הפיזי. בכוחה לבסס הפרעת דחק פוסט טראומתית אשר בתורה מעצימה סימפטומים נפשיים נוספים דוגמת הדיכאון, החרדה וקשיים בהסתגלות.


במילים אחרות, הטיפול הסומטי ניגש לזיכרונות טראומטיים בעקיפין, בהדרגתיות, תוך כדי הכוונה לעיבוד מחודש של הטראומה על ידי תהליכים גופניים, זאת בשילוב לימוד ותרגול מיומנויות ויסות. יש לרכז את המאמצים הטיפוליים בחוויות הגוף, ולתיעדופם על פני חתירה לשינוי היבטים קוגניטיביים, פרשניים ומילוליים (חשוב לציין כי הטיפול אכן מתייחס להיבטים קוגניטיביים, אך הדרך לעיסוק בהם עוברת דרך חוויה סומטית).


השימוש של טיפולים סומטיים בחומרים פסיכדליים מבוסס על האמונה כי חומרים אלו בכוחם לעזור לתהליכים גופניים לעבד מחדש את החוויות הטראומטיות באופן ייחודי. שימוש זה, אם על ידי חומרים השייכים למשפחה הפסיכדלית קלאסית, משפחת האמפתוגנים או משפחת הדיסוציאטיביים, מאפשר את הצפתם למודעות של זיכרונות להם מטען רגשי, רגשות אשר הודחקו ותובנות חדשות. בהינתן סטינג טיפולי מתאים, המטפל יכול להדריך את המטופל לחוש את אותם חומרים באופן סנסורי, ובכך לעזור לגוף להשלים באופן מלא את תהליכי העיבוד הנחוצים לתהליך ההחלמה. 


מקורות


Nichols, D. E., Johnson, M. W., & Nichols, C. D. (2017). Psychedelics as medicines: an emerging new paradigm. Clinical Pharmacology & Therapeutics101(2), 209-219.‏


Comments


bottom of page