top of page

טרנס מקנה - Terence McKenna

אתנו-בוטניסט אמריקאי, מיסטיקן ואחד הקולות החשובים לשימוש חקירתי של חומרים פסיכדליים שמקורם ברכיבים טבעיים. מקנה היה אחד המוחות הפוריים והיצירתיים ביותר בעולם חקר החוויה הפסיכדלית, אך הרבה לכתוב במגוון נושאים רלוונטיים אחרים הכוללים שמאניזם, מטה-פיזיקה, כימיה, פסיכדליה וטכנולוגיה, ועל מקורת התודעה האנושית. מקנה, כרבים מחוקרי התופעות הפסיכדליות, הושפע רבות מכתביו של אלדוס האקסלי, ובמיוחד מספרו "דלתות התודעה – גן עדן והגהינום".


מקנה האמין כי בעזרת חומרים משני תודעה טבעיים, בייחוד פסילוסיבין ו-DMT, ניתנת לאדם היכולת להיות במגע עם "הלוגוס" אותו הגדיר כ"מקור ידע אלוהי ואוניברסלי". דרך המגע עם מקור זה, יכול האדם לחקור את מסתורי היקום, לצאת מגובלות עצמו ולהתחבר מחדש למערכת יחסים הרמונית עם הטבע. מקנה האמין כי על מנת להתחבר למקורות ידע עליונים, יש צורך בצריכת מנות גדולות, "Hero Doses", מהחומר הפעיל, זאת על בטן ריקה, בחשיכה ובעיניים עצומות. הוא האמין שרק דרך "הבסה" של התודעה על ידי החומר הפעיל ניתן להיכנס למצב בו ניתן "לקבל ולפרש בבהירות" את אותם מסרים עליונים.


מקנה הביע דעות נחרצות כנגד הדת הממוסדת, ובעיקר כלפי הנצרות. הוא הטיף לחזרה לשמאניזם, הפרדיגמה הספיריטואלית הרחבה ביותר בעיניו. בספרו Archaic Revival, הדגיש כי שמאניזם הן אחת הדרכים בהן תתאושש התרבות המערבית מהמשבר היסודי בו שרויה. לפיו, ממש כשם שהגוף מייצר נוגדנים על מנת להילחם במחלה כזו או אחרת, כך בתרבות המערבית מתעוררים "נוגדנים", ביניהם עלייתו ההדרגתית של השמאניזם, שתפקידם לעורר את עולם הערכים הקדומים ולהלבישם בהתאם לאורך החיים המודרני.  


מקנה היה גם מבין התומכים והתורמים המרכזיים לתאוריית ה- “Stoned Ape”, לפיה ההתפתחות המהירה של המח האנושי והיכולות הקוגניטיביות הנגזרות מכך היא צריכת פסילוסיבין על ידי אבותינו הקדמונים לפני כ-2 מיליון שנה לערך. תאוריה זו מתכתבת עם ממצאים נוירוביולוגים עכשוויים לפיהם לצריכת חומרים משני תודעה השפעה ישירה על גדילה, מיצוב והגברת החיבוריות שבין רשתות נוירונים. תאוריה זו, כמו רעיונותיו האחרים של טרנס מקנה, זוכים ליחס אמביוולנטי מצד קהילות שונות, ונחשבים בעיני רבים כפסאודו-מדע. יחד עם זאת, אין לבטל את השפעתו העצומה של טרנס מקנה לעולם המדע, התרבות והחברה בכלל, ועבור חוקרי עולם הפסיכדליה בפרט. 


מקורות


McKenna, T. (1991). The archaic revival. San Francisco: HarperSanFrancisco.

McKenna, T. K. (1993). The invisible landscape: Mind, hallucinogens, and the I Ching.

McKenna, T. (2010). Food of the gods: The search for the original tree of knowledge. Random House.‏

Comments


bottom of page