top of page

מודל ה - CCC

המודל מבליט את חשיבותו של אזור מוחי יוצא דופן העונה לשם קלאוסטרום  (מיוונית – "לסגור"). מנקודת מבט נוירוביולוגית, מדובר ברצועה דקה של נוירונים הממוקמת ב"מוח הגדול", אזור הכולל את קליפת המוח, גרעיני הבסיס והמערכת הלימבית. חשיבותו למחקר הפסיכדלי טמון בכך שאזור זה עמוס בקולטני סרוטונין מסוג 2A ומקיים קשרים רבים עם אזורים מוחיים מגוונים ביניהם אזורים אסוציאטיביים (מתקדמים מבחינה התפתחותית ואבולוציונית) ואזורים "עמוקים" יותר (מוקדמים מבחינה התפתחותית ואבולוציונית) הכוללים את האמיגדלה, התלמוס וההיפוקמפוס.


מחקרים עדכניים מראים כי אזור זה בעל חשיבות מרכזית בתמיכה ובתפקוד של רשתות עצביות האחראיות לפעילות מחשבתית מורכבת (ביניהן "רשת ברירת החדל", הרשת "הקדמית-קודקודית" ואחרות) , ולכן לפעמים הוא מכונה כ"מייצב" פעילות מוחית. לפי המודל, צריכת חומרים פסיכדלים מהמשפחה הקלאסית משבשת מעגל מוחי בו הקלאוסטרום משחק תפקיד מרכזי, כך ששיבוש זה מתורגם לבסוף לאוסף רחב של תופעות פנומנולוגיות אותן אנו משייכים לחוויה הפסיכדלית.


מבחינה נוירוביולוגית, אותו שיבוש מתרחש במעגל מוחי הכולל את הקלאוסטרום, אזורים השייכים לקליפת המוח הקדם מצחית (Pre-Frontal Cortex), קליפת המוח הקודקודית אחורית (Posterior-Parietal Cortex) ואזורי חישה (Sensory Cortex), בעיקר על ידי שחרור מוליך עצבי העונה לשם "גלוטמט". בנוסף, אזור זה עשיר בקולטנים אופיאטים (בהכללה, מוליכים עצביים המעורבים בשיכוך כאבים), דבר אשר יכול להסביר את חשיבות אזור זה בהבנת פעילותם של חומרים פסיכדלים א-טיפוסיים דוגמת סלוינורין A. 


מקורות


Doss, M. K., Madden, M. B., Gaddis, A., Nebel, M. B., Griffiths, R. R., Mathur, B. N., & Barrett, F. S. (2022). Models of psychedelic drug action: modulation of cortical-subcortical circuits. Brain145(2), 441-456.

van Elk, M., & Yaden, D. B. (2022). Pharmacological, neural, and psychological mechanisms underlying psychedelics: A critical review. Neuroscience & Biobehavioral Reviews140, 104793.

Kwan, A. C., Olson, D. E., Preller, K. H., & Roth, B. L. (2022). The neural basis of psychedelic action. Nature Neuroscience25(11), 1407-1419.‏

コメント


bottom of page