top of page

מוליכים וקולטנים עצביים

על מנת שמסר חשמלי יעבור בין תא עצב אחד לשני, יש צורך בחילוף חומרים כימי בין תא העצב שמקבל את המסר וזה המעביר. חילוף חומרים זה מאפשר את פתיחתן של תעלות הנמצאות על גוף תאי העצב דרכן נכנסים ויצאים חלקיקים להם מטען חשמלי. כניסה ויציאה זו משנה למעשה את מטענו החשמלי הכולל של תא העצב, ובהינתן שינוי מהותי, תתאפשר העברת מסר חשמלי אל עבר תא העצב הבא. אותן תעלות נפתחות ונסגרות בעיקר אודות מעבר של חומרים כימיים בין תאי העצב המשמשים כסוג של "מפתחות" בעזרתן ניתן לפתוח "מנעולים" המאפשרים את פתיחת התעלות.


מוליכים עצביים הם "המפתחות" שלנו, והם אותם חומרים כימיים המועברים בין תאי העצב המוזכרים למעלה. הם הנקשרים ל"מנעולים" בתא העצב אליו עתיד המסר לעבור, ופותחים תעלותיו. אותם "המנעולים" נקראים רצפטורים, או בעברית, קולטנים עצביים. קיימים מספר רב של קולטנים עצביים, ובין המפורסמים שבהם נציין את קולטני הסרוטונין, הדופמין והאצטילכולין.


חומרים פסיכדליים משמשים כסוג של "מפתחות דומים מספיק" למוליכים העצביים השונים, ולכן להם היכולת לפתוח חלק מאותם קולטנים עצביים. הקולטנים המשמעותיים ביותר להבנת פעולת החומרים הפסיכדליים הקלאסיים הם קולטני סרוטונין מסוג 5HT2A.


מכיוון שקולטני 5HT2A מרוכזים בדיחסות רבה גם באזורי מח אסוציאטיביים (אזורים המפותחים מבחינה אבולוציונית), לשינוי שיוצרים החומרים הפסיכדליים השפעה ישירה על יכולות קוגניטיביות גבוהות (ביניהם, אודות תפיסת העצמי, זכירת העבר ודמיון העתיד, היכולת לחשוב על חשיבה, אינטגרציה בין תפיסה שמקורה בחושים למערכות האחראיות על חוויה רגשית וזיכרון, חשיבה אבסטרקטית ומופשטת, תכנון פעולות וכו'). רבים מחוקרי המוח מאמינים כיום כי שינויים בתפקודים אלו הם האחראים לחוויה התודעתית השונה המתרחשת בעת השפעת חומרים משני תודעה.


מקורות


Wallach, J., Cao, A. B., Calkins, M. M., Heim, A. J., Lanham, J. K., Bonniwell, E. M., ... & McCorvy, J. D. (2023). Identification of 5-HT2A receptor signaling pathways associated with psychedelic potential. Nature Communications14(1), 8221.

Dos Santos, R. G., Hallak, J. E., Baker, G., & Dursun, S. (2021). Hallucinogenic/psychedelic 5HT2A receptor agonists as rapid antidepressant therapeutics: Evidence and mechanisms of action. Journal of Psychopharmacology35(4), 453-458.‏

Comments


bottom of page