משפחה של אנזימים המזרזים את תהליך הפינוי של מוליכים עצביים שונים, ביניהם הדופמין, הנוראפינפרין והסרוטונין מהמרווח הסינפטי (ראו ערך "מוליכים עצביים" להרחבה). בנוסף, הם מפרקים ביעילות את החומר DMT השייך למשפחת הפסיכדליים הקלאסיים, ומקצרים בכך את משך החוויה תחת השפעתו. בגוף האדם קיימים שני סוגים של אנזימי מונואמין אוקסידאז (A ו-B), אשר נפוצים בעיקר בכבד ובמערכת העצבים.
הפרעה לפעילות התקינה של האנזימים, או במילים אחרות, עיכוב האנזימים, מהווה את מנגנון הפעולה המרכזי של מספר תרופות נוגדות דיכאון. תחת השפעת תרופות אלו, האנזים המעוכב אינו מנקה ביעילות את המוליכים העצביים הרלוונטיים לאיזון מצב רוח, וכך למעשה מעלה את זמינותם במרווח הסינפטי עבור שימוש מערכת העצבים. בהקשר ל-DMT, עיכוב האנזים הוא אחד ממנגנוני הפעולה העיקריים של חליטת האיוואסקה, שכן, כעת החומר זמין לחוויה פסיכדלית מתמשכת, לרוב בין שש לשמונה שעות בקירוב. במסגרת רוב טקסי האיוואסקה המסורתיים, הצמח ממנו מחלצים את מעכבי אנזימים נקרא Banisteriopsis caapi, המכונה גם Soul Vine ו- Yege.
Berlowitz, I., Egger, K., & Cumming, P. (2022). Monoamine oxidase inhibition by plant-derived β-carbolines; implications for the psychopharmacology of tobacco and ayahuasca. Frontiers in pharmacology, 13, 886408.
McKenna, D. J., Towers, G. N., & Abbott, F. (1984). Monoamine oxidase inhibitors in South American hallucinogenic plants: tryptamine and β-carboline constituents of ayahuasca. Journal of ethnopharmacology, 10(2), 195-223.
コメント