עמדה מתחום הפילוסופיה של התודעה, לפיה האחרונה היא אלמנט בסיסי, הנמצא בכל הקיים בעולם הטבע. המונח הומשג לראשונה על ידי הפילוסוף האיטלקי פרנצ'סקו פטריצי, בן המאה השש עשרה, ונובע מהמילה היוונית "פאן" (הכל) ונפש (psyche – המתורגמת באנגלית למילה Mind). במילים פשוטות, מדובר בטענה כי החומר והאנרגיה שניהם בעלי יכולת תפישה או חישה. לעצם הרעיון שורשים היסטוריים עמוקים במסורות פילוסופיות של מזרח ומערב כאחד. עדויות לעמדות המתכתבות עם רעיון זה ניתן למצוא אצל הפילוסופים הקדם סוקראטיים, אצל אפלטון, בכתבי אריסטו ובכתבי תאלס.
עבור המצדדים, העמדה הפאן-פסיכית מציעה דרך ביניים אטרקטיבית בין עמדה פיזיקלית (כל הקיים הוא חומר בלבד) מצד אחד לדואליזם מצד שני (חומר ונפש הם שני סוגים שונים משמעותית של התרחשויות). לשיטתם, למרות כי מדעי המוח מעניקים חשיפה רחבה למנגנונים העומדים בבסיס התפקוד הקוגניטיבי וההתנהגותי של האדם, החקירה המדעית שבבסיסה טרם הציעה הסבר מספק לשאלה מדוע יש לאדם חוויה סובייקטיבית. העדר קיומו של הסבר מספק נמצא ביסודות התפיסה, אשר נוסח על ידי הפילוסוף דיויד צ'אלמרס (David Chalmers) "כבעיה הקשה של התודעה" (The hard problem of consciousness).
הפאנפסיכיסטים מציעים גישה אלטרנטיבית: התודעה היא אלמנט יסודי ובסיסי, ומתקיימת כמדרג של מורכבות עד היסודות הפיזיקליים הבסיסיים ביותר (קווארקים ואלקטרונים). חשוב לציין עם זאת כי רוב הפנפסיכיסטים בני זמננו מדגישים את חשיבות מדרג המורכבות, ואינם מאמינים שלישויות מיקרופיזיות (דוגמת האלקטרון) יש מצבים נפשיים מורכבים כמו אמונות, רצונות ופחדים.
בהקשר החומרים משני התודעה, מאמרו של כריסטופר טימרמן (Christopher Timmermann), אשר פורסם בירחון המדעי "Nature", בחן את השאלה האם וכיצד אמונות הנוגעות לאופי המציאות, התודעה והרצון החופשי משתנות לאחר שימוש בחומרים פסיכדליים. התוצאות חשפו שינויים משמעותיים בהשקפות "פיזיקליסטיות" או "מטריאליסטיות", ונטייה לאימוץ כיוון מחשבה פאן-פסיכי ו/או אנימיסטי (ראו ערך נפרד). מעניין לציין כי שינויים אלו נמשכו לפחות שישה חודשים, וקיימו מתאם חיובי הן עם היקף השימוש הפסיכדלי בעבר והן עם הטבה נפשית. חשוב לציין כי רבים מאותם נבדקים ציינו כי חוו "אתגר אונטולוגי" עליו ניתן לקרוא במאמר נפרד באתר זה.
Ritchie, S. L. (2021). Panpsychism and spiritual flourishing: Constructive engagement with the new science of psychedelics. Journal of Consciousness Studies, 28(9-10), 268-288.
Timmermann, C., Kettner, H., Letheby, C., Roseman, L., Rosas, F. E., & Carhart-Harris, R. L. (2021). Psychedelics alter metaphysical beliefs. Scientific reports, 11(1), 22166.
Comments