top of page

פסיכדליים קלאסיים וקולטנים תוך תאיים

  • תמונת הסופר/ת: Itamar Cohen
    Itamar Cohen
  • 23 בפבר׳
  • זמן קריאה 2 דקות

המחקר אודות חומרים פסיכדליים קלאסיים מתמקד בעיקר ביכולתם לעורר קולטני סרוטונין מסוג 5HT2A, אשר הפעלתם בקורטקס האסוציאטיבי מהווה את המנגנון העיקרי לחוויה פסיכדלית כפי שאנו מבינים אותה כיום. בנוסף, גוף המחקרים המצטבר מעלה את האפשרות כי הפוטנציאל הטיפולי בחומרים אלו נשען על יכולתם לעורר גמישות מוחית, המכונה בשפה המחקרית כ"נוירופלסטיסיות".


גמישות מוחית זו מתורגמת לדעת חוקרים רבים ליכולת להשתחרר מקבעונות מחשבתיים, זאת על ידי שינוי בדפוס ובמבנה של מערכת התקשורת שבין תאי המוח השונים. יחד עם זאת, קיימת אי בהירות מסויימת בנוגע לאופי הקשר שבין הפעלת קולטני 5HT2A ולבין הפוטנציאל להעצמת גמישות מוחית על ידי חומרים פסיכדליים. במטרה לענות על אי בהירות זו אסכם בקצרה מחקרית חדש יחסית (2023) אודות נושא זה:

"Psychedelics promote neuroplasticity through the activation of intracellular 5-HT2A receptors"


המחקר מעניק זווית הסתכלות חדשה ומעניינת אודות שרשרת התהליכים אשר ייתכן ונמצאת בלב תהליך הגמישות המוחית המועצמת על ידי חומרים פסיכדליים קלאסיים. הוא מתמקד בשאלה מדוע חומרים פסיכדליים מצליחים לקדם שינויים מבניים ותפקודיים בתאי מוח הממוקמים בקורטקס האסוציאטיבי,זאת בהשוואה לסרוטונין אותו הגוף מייצר באופן טבעי ושגרתי.


המחברים מציעים כי ההבדל העיקרי טמון ביכולתם של החומרים הפסיכדליים לחדור אל תוך גוף התא, ולהתחבר לקולטנים פנימיים מסוג 5HT2A, זאת במקביל להפעלת אותם קולטנים הנמצאים על גופו של התא (על גבי הממברנה). לעומתם, המבנה הכימי של הסרוטונין מגביל מאחרון את הכניסה אל פנים התא, עובדה שייתכן ומסבירה מדוע אין בכוחו לאפשר את רפרטואר הגמישות של החומרים הפסיכדליים הקלאסיים.


המחקר בחן חומר פסיכדלי קלאסי מסוג 5MEO-DMT, והשפעתו על הגמישות המוחית בעכברים. נמצא כי הגורם אשר ניבא גמישות גבוהה יותר לא היה מידת האקטיבציה של הקולטנים, אלא מידת הממיסות של החומר הפסיכדלי בשומנים, שמנים וליפידים (המכונה מידת "הליפופיליות"). כאשר הכניסו את הסרוטונין באופן מלאכותי לתוך התאים, נמצאה עלייה בגמישות המוחית מסוגם שונים, זאת בנוסף להתנהגויות אשר מצביעות על עמידות לדיכאון.


מחקר זה מדגיש את החשיבות של יכולת החדירות אל פנים התא, ואת מיקומו הספציפי של אותם קולטנים, ובכך מציעה אפיקים חדשים למיקוד ניצול הנוירופלסטיות בהתמודדות עם אתגריים נוירופסיכיאטריים



Vargas, M. V., Dunlap, L. E., Dong, C., Carter, S. J., Tombari, R. J., Jami, S. A., ... & Olson, D. E. (2023). Psychedelics promote neuroplasticity through the activation of intracellular 5-HT2A receptors. Science, 379(6633), 700-706.‏

.


 
 
 

Comments


יצירת קשר

!תודה

© 2025 איתמר כהן. כל הזכויות שמורות

bottom of page