מונח הלקוח מענף הפסיכולוגיה הטרנספרסונלית ("מעבר לאישי"), המדגישה את ההיבטים הרוחניים והטרנסצנדנטליים של החוויה האנושית כחלק מהליך הטיפול וההתפתחות. חשוב לציין כי הפסיכולוגיה המודרנית, המבוססת על מחקר אמפירי, מתקשה להכיל את הפסיכולוגיה הטרנספרסונלית והיא אינה מקובלת כמדע "לגיטימי" ברוב מדינות העולם המודרני.
המונח הינו למעשה מודל תיאורטי לתיאור מצב המודעות לפני ובמהלך הלידה. לפי התאוריה, מצב זה נגיש לאדם על ידי כניסה למצבי תודעה שאינם שגרתיים, כפי שמתרחש פעמים רבות תחת השפעתם של חומרים פסיכדליים.
מטריצות סביב הלידה מתייחסות לחוויות פסיכולוגיות-רגשיות אינטנסיביות המוטבעות באדם בעת תהליך לידתו. הפסיכולוגיה הטרנספרסונלית מאמינה שלחוויות מוקדמות אלו יש השפעה משמעותית על התפתחותו ואישיותו של האדם. לפי סטניסלב גרוף, אחת הדמויות המזוהות ביותר עם הפסיכולוגיה הטרנספרסונלית, קיימות ארבע מטריצות סביב-לידה:
1. השלב הראשון="Amniotic Universe": שלב ההריון המתקדם. התינוק נמצא במצב של תשומת לב מוחלטת, ולכן רגיש במיוחד לרמת הניסיון של האם, רגשותיה, לניואנסים שמקורם בסביבה הקרובה וכו'.
2. "תחילת השלב הקליני של הלידה": "היקום" של התינוק נהפך להדוק ולחוץ עת הרחם מתחיל להתכווץ, אספקת הדם מנותקת חלקית, ולפי התאוריה, יכולה להיווצר אצל התינוק תחושת מחנק וקלסטרופוביה. יש הרואים בחוויות הפסיכדליות המאתגרות ("Bad trips") כרגרסיה למצב זה.
3. "מאבק בין מוות ולידה מחדש": התאוריה מחפיפה מטריצה זו לחוויית היציאה מתעלת הלידה. היא כוללת מאבק להישרדות, לחץ פיזי עצום ותחושות מחנק. התאוריה מציינת כי מצב זה קשור לעלייה קיצונית בפחד, כאב ולחץ, ויכולה אף להתרחש עלייה מסיימת באנרגיה מינית שנוצרת מאותו מחנק.
4. "מוות ולידה מחדש": המטריצה הרביעית הינה "ההגעה האמיתית לעולם", היציאה מתעלת הלידה אשר פירושה הקלה ורגיעה. לפי התאוריה, הייצוג הסמלי של שלב הלידה האחרון הוא סוג של "מוות פסיכו-רוחני" במהלכו התינוק "נכנע" לתהליך הלידה ואז חווה "לידה מחדש" המאופיינת בשחרור, רגיעה והצפה רגשית. מבחינת החוויה הטיפולית, שלב זה מאופיין במצבי תודעה של התרחבות, חזיונות בעלי מוטיבים של אולמות ענק, אור זוהר וצבעים חזקים, זאת בשילוב חוויה אסטטית של "התגלות מאירת פנים".
Grof, S. (1985). Beyond the brain: Birth, death, and transcendence in psychotherapy. State University of New York Press.
Yensen, R., & Dryer, D. (1996). The consciousness research of Stanislav Grof. Textbook of transpersonal psychiatry and psychology, 75-84.
Comments