תוכנית מחקר פסיכולוגי אשר הוקם על ידי טימותי לירי (Timothy Leary), ריצ'רד אלפרט (Richard Alpert הידוע יותר כ"ראם דאס") ובמידה מסוימת גם על ידי ראלף מטזנר (Ralph Metzner) כבוגר האוניברסיטה. החוקרים בפרויקט בדקו את השפעת פטריות הפסילוסיבין על מאות מתנדבים, זאת בתנאים הנחשבים כ"נטורליסטיים" (המבוססים על תצפית, רישום ועיבוד השפעות החומר הפעיל בסביבה הטבעית של הנבדקים, ללא מניפולציה מחקרית מכוונת).
במסגרת הפרויקט, נערכו מספר מחקרים יצירתיים ופורצי דרך. בין הבולטים שבהם הוא ניסוי בבית הכלא "קונקורד" (Concord State Prison ) בו נבחנה השפעת החומר הפעיל בשילוב פסיכותרפיה על אסירים בעת שחרורם. המחקר בדק האם אותם אסירים יגלו פעילות פרו-סוציאלית וישאירו מאחור את אורך חייהם ה"עברייני". מחקר בולט נוסף הוא ניסוי "יום שישי הטוב" ("Good Friday Experiment") אשר נערך על ידי רוברט פאנקה בכנסיית "מארש" אשר בבוסטון. המחקר בחן האם בכוחן של פטריות הפסילוסיבין לעורר חוויה מיסטית-רליגיוזית אצל סטודנטים בעלי זיכה דתית. בנוסף לפיסלוסיבין, הפרויקט גם ערך ניסויים ב-LSD בתקופה מאוחרת יותר.
הפרויקט נסגר ב-1962 בנסיבות מחמירות אשר כללו דיווחים אודות התנהגות שאינה אתית מצד אלפרט, אשר נאשם כי הציע פסילוסיבין לסטודנט בניגוד להסכם עם אוניברסיטת הרווארד. האשמות נוספות בדבר מידת האתיות שבפעולתם של אלפרט ולירי כללו שימוש בחומרים אלו ביחד עם הסטודנטים אותם לימדו, ושידולם של סטודנטים להשתמש באותם חומרים. תוצאותיה של פרשייה זו הובילו לפיטורם של לירי ואלפרט מהאוניברסיטה, אך האחרונים הקימו זמן קצר אחר כך ארגון מחקר פרטי בשם "הפדרציה הבין לאומית לחופש פנימי" (International Federation for Internal Freedom).
מקורות
Penner, J. (Ed.). (2014). Timothy Leary: the Harvard years: early writings on LSD and psilocybin with Richard Alpert, Huston Smith, Ralph Metzner, and others. Simon and Schuster.
Wark, C., & Galliher, J. F. (2010). Timothy Leary, Richard Alpert (Ram Dass) and the changing definition of psilocybin. International Journal of Drug Policy, 21(3), 234-239.
Comments