רשת ברירת המחדל הינה מערך של אזורי מח שונים אשר זוכה להתעניינות רבה במחקר הפסיכדלי. המערכת מורכבת ממספר אזורי מח שונים הפועלים בשותפות ברגע שהאדם נמנע מפעילות מחשבתית מכוונת ומאומצת (ומכך נגזר גם שמה – "ברירת מחדל" או Default באנגלית). המערכת כוללת את פעילותם המשותפת של אזורי מוח הנחשבים לאזורים אסוציאטיביים גבוהים, הנחשבים כמתקדמים מבחינה התפתחותית ואבולוציונית. הם כוללים את האונה הרקתית (הטמפורלית) האמצעית (MTL), חלקים מקליפת המוח הקדם-מצחית האמצעית (DMPFC, AMPFC) , ופיתול החגורה האחורי (PCC).
מחקרים רבים מראים כי המערכת פועלת ביתר שאת כאשר זרם המחשבות נודד אל עבר תכנים הקשורים לתפיסת "העצמי". למה הכוונה? להתבוננות הפנימית (אינטרוספקציה) אודות תפיסת האישיות, האמונות והערכים האישיים. לכך יש לצרף מחשבות הקשורות ל"השלכה עצמית" הכוללת את היכולת לדמיין את פעולותינו, רגשותינו, מחשבותינו בזמן ומקום אחר זאת במנותק ממצבנו בהווה (יכולת העומדת בבסיס "העמידה בנעליו של האחר" והאמפתיה). כמו כן, המערכת פועלת כאשר מחשבות האדם נודדות אל עבר דמיון העתיד או היזכרות בעבר בהקשרם האישי, ותפיסת מערכת היחסים שבין העולם שבחוץ לבין אותו "עצמי" חושב. אוסף אפיונים אלה העניקו לרשת את הכינוי "הבית של האגו, או הבית של העצמי".
כאשר האדם נוטל חומרים משני תודעה, אנו רואים עלייה בפעילות הרנדומלית של הרשת, אשר משמעותה היא הדיסאינטגרציה – היפרדות וניתוק בין האזורים הכלולים במערכת "ברירת המחדל". כאשר אנו מאתרים דיסאינטגרציה זו תחת חומרים פסיכדליים, אנו עדים לדיווחים אודות חוויות סובייקטיביות הכוללות שינויים באותן תבניות קוגניטיבית, שינויים אשר נכפפים לבסוף תחת סל החוויות אותן אנו מכנים כ"פסיכדליות".
עד לא מזמן, חוקרים רבים ראו בשינוי המתרחש במערכת זו דרך להבין את חווית "התפרקות האגו", רכיב חוויתי נפוץ תחת השפעתם של חומרים משני תודעה. כיום התמונה מורכבת מעט יותר, ונראה כי שינויים בתפיסת העצמי קשורים גם לדיסאינטגרציה ורנדומליות ברשתות עצביות נוספות כגון "רשת הבולטות" (Salience network) והרשת הפרונטלית פרטיאטלית (Frontoparietal network), ובאזורי מוח ספציפיים נוספים כגון ההיפוקמפוס והפרה-היפוקמפוס (hippocampus and parahippocampus).
מקורות
Mason, N. L., Kuypers, K. P. C., Müller, F., Reckweg, J., Tse, D. H. Y., Toennes, S. W., ... & Ramaekers, J. G. (2020). Me, myself, bye: regional alterations in glutamate and the experience of ego dissolution with psilocybin. Neuropsychopharmacology, 45(12), 2003-2011.
Letheby, C., & Gerrans, P. (2017). Self unbound: ego dissolution in psychedelic experience. Neuroscience of consciousness, 2017(1), nix016.
Gattuso, J. J., Perkins, D., Ruffell, S., Lawrence, A. J., Hoyer, D., Jacobson, L. H., ... & Sarris, J. (2023). Default mode network modulation by psychedelics: a systematic review. International Journal of Neuropsychopharmacology, 26(3), 155-188.
Comments