מערכת של אזורי מוח שונים המעורבת בזיהוי גירויים בולטים ובעלי חשיבות אישית, ובגיוסם של רשתות בעלות פונקציות נוספות כגון "רשת ברירת המחדל" למטרות שונות. בעזרתן של הרשתות המגויסות, מעורבת "רשת הבולטות" במגוון רחב של יכולות קוגניטיביות מורכבות הכוללות התנהגות חברתית, מודעות עצמית ואינטגרציה של מידע חושי, רגשי וקוגניטיבי. גוברת ההערכה כי הרשת "בוחנת" ללא הפסקה אירועים שמקורם בסביבה החיצונית, מסננת ומעבירה את המידע בעל החשיבות הרבה ביותר לגיבוש תגובה אדפטיבית.
חשיבותה של רשת זו בהקשר משני התודעה היא השפעתה על רשת ברירית המחדל (ראו ערך רשת ברירת המחדל" – Default Mode Network – DMN). נראה כי "רשת הבולטות" משמשת כסוג של "מתג המעורר או מכבה" את רשת "ברירת המחדל". מחקרם של אלכסנדר לבדב ושותפיו (2015) מצא קשר בין דיס-אינטגרציה (פירוק) של "רשת הבולטות" עם דיווח של נבדקים אודות "התמוססות האגו", דיווח אשר הפתיע רבים בקהילה המדעית שהעמידה דווקא את "רשת ברירת המחדל" כמרכז "תפיסת העצמי". לאור הקשרים ההדוקים שבין הרשתות, יש צורך במחקר נוסף אודות הדרכים בהן משפיעים חומרים משני תודעה על מערכת היחסים שבין הרשתות.
מקורות
Pasquini, L., Palhano-Fontes, F., & Araujo, D. B. (2020). Subacute effects of the psychedelic ayahuasca on the salience and default mode networks. Journal of psychopharmacology, 34(6), 623-635.
Mograbi, D. C., Rodrigues, R., Bienemann, B., & Huntley, J. (2024). Brain Networks, Neurotransmitters and Psychedelics: Towards a Neurochemistry of Self-Awareness. Current Neurology and Neuroscience Reports, 1-18.
Comments